Om Forskningsnätet

Medlemmar i Forskningsnätet Skåne

Samarbetande skolor

Vi rekommenderar...

Elever mötte tålmodig Nobelpristagare

Genomfört>> Hur känns det att ägna 1500 timmar åt experiment – innan ett lyckat resultat äntligen infinner sig?
Den frågan fick en av Nobelpristagarna i fysik 2014, professor Hiroshi Amano från Nagoyauniversitetet i Japan efter sin Nobelföreläsning i Lund strax före jul. Men professor Amano som gjort banbrytande insatser i utvecklingen av LED-tekniken, verkade närmast ha svårt att förstå frågan. Att experimentera länge utan att lyckas åstadkomma det man vill är forskarens lott, menade han, det tillför nya perspektiv och leder oftast framåt till slut.
En nyttig lärdom som förhoppningsvis föll i god hjord hos de 12 elever från skolor i Forskningsnätet som var på plats. En annan grupp elever lyssnade ett par dagar senare på ytterligare ett Nobelföredrag, denna gång av professor William E. Moerner från Stanforduniversitetet, en av årets kemipristagare.
Möten med Nobelpristagare har ordnats av Forskningsnätet sedan 2009.

Nobelpristagarmötena organiseras av lektor Marianne Almström. Det finns inte många platser för elever och de som finns är eftertraktade. Som vanligt fick eleverna en chans att ställa frågor till pristagarna.

På professor Amanis föredrag den 15 december deltog
Fatimah Al-Dawod, HTS, Hässleholm
Jacob Canbäck, Tycho Braheskolan, Helsingborg
Joakim Cedergren, S:t Petri skola, Malmö
Alexandra Cronholm, HTS
Johanna Engman, S:t Petri skola
Jacob Hellke, Tycho Braheskolan
Jonathan Jedhammar, HTS
Lisanna Lesmac, HTS
Beatrix Olsson, HTS
Polina Olander, S:t Petri skola
Emil Sellergren, Tycho Braheskolan
Jacob Svelenius, Tycho Braheskolan

Två dagar senare fanns de här eleverna bland professor Moerners åhörare:
Zalar Khadida, Pauli gymnasium, Malmö
Abed Maath, Tycho Braheskolan
Selma Softic, Pauli gymnasium

Comments are closed.