Om Forskningsnätet

Medlemmar i Forskningsnätet Skåne

Samarbetande skolor

Vi rekommenderar...

En nyhet och två repriser avslutade vt

Genomfört>> En nyhet och två repriser blev de sista av Forskningsnätets forskningsdagar vårterminen 2015. Nyheten var Internet of things, alltså den näst intill totala uppkoppling av av allt från trafikljus till kylskåp som väntas skölja över världen de närmaste åren. Om det talade Bogdan Tudosoiu, verksam inom Mobile Heights, den sydsvenska intresse- och utvecklingsorganisationen för mobilföretag och mobilforskning, och platsen var Tycho Braheskolan i Helsingborg.
HTS in Hässleholm höll Jessica Abbott, docent i evolutionär genetik på Lunds universitet, föredrag om epigenetik, något som hon gjort många gånger tidigare i Forskningsnätets regi. Till S:t Petri skola i Malmö kom för andra året i rad Sara Bromander, läkare och forskare vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Stockholm, och talade om rättspsykiatri.

Nu har Forskningsnätet sommarlov men under lovet är 11 sommarstipendiater ute på olika institutioner för att få en djupare inblick i forskningens värld. Och planeringen för höstterminen pågår i bakgrunden. I höst får s k husforskarprojekt en framträdande plats på schemat. Det handlar alltså om längre projekt där en forskare går in på en skola som mentor, rådgivare, föreläsare, handledare, fortbildare och dörröppnare till andra forskare. Projekten har numera nästan alltid en starkt koppling till gymnasiearbetet.

Det var elever på teknik- och naturvetenskapsprogram på Tycho Braheskolansom fick möta Bogdan Tudosoiu och höra honom tala om den nya och spännande utvecklingen av den uppkopplade världen. Bogdan kan bäst beskrivas som futurist inom mobil kommunikation. Han höll en en mycket intressant föreläsning om nya trender inom mobil teknologi. Där hör numera smartphones till den gamla världen. Det nya som kommer som en flodvåg är Internet of Things. Miljarder punkter kommer att vara hoppkopplade och information skyfflas i alla riktningar mellan dem.

Innehållet i föreläsningen gav något för alla, från mobilanvändaren till den programmeringskunnige. Eleverna fick ett tydligt budskap och en uppmaning att satsa på programmering. Dessutom berättade Bogdan hur det kom sig att han satsat på just den mobila karriären och hamnat i den position har har idag.

- Föreläsningen väckte tankar hos oss på skolan om att vi kanske skall låta fler elever möta programmeringsspråk och programmeringsuppgifter på en enkel nivå för att väcka deras intresse, säger Eva Berglund, lärare på Tycho Brahe och Forskningsnätets kontaktperson där.

Nu önskar Forskningsnätet alla en skön och avkopplande fortsättning på sommarlovet. Vi ses i höst!

Comments are closed.